Förslag till ändringar i kommittéförfarandet

I mitten av februari 2017 presenterade kommissionen ett förslag på ändringar i kommittéförfarandet. Det var ett försök från kommissionens sida att få godkännandeprocessen när det gäller genetiskt modifierade grödor att fungera. Vid en omröstning i en kommitté kan en medlemsstat rösta ja eller nej till kommissionens förslag eller lägga ner sin röst. De medlemsstater som…

Genetiskt modifierad gris godkänns i USA

I mitten av december 2020 godkändes en genetiskt modifierad gris i USA. GalSafe som grisen kallas, godkändes för både terapeutiska ändamål och som livsmedel. Det är det andra modifierade djuret som godkänns som livsmedel. Det första var atlantlaxen AquaAdvantage som godkändes 2015. GalSafe har modifierats så att kolhydraten alfa-gal saknas på cellernas yta. Alfa-gal tros…

Ämne i grapefruktskal skyddar mot insektsbett

Noonkatone är det ämne som gör att en grapefrukt doftar som en grapefrukt. Det finns i små mängder i grapefruktskal och i nutkacypressens bark. Nootkatone används inom många olika områden, bland annat i livsmedel och drycker och i skönhetsprodukter. Eftersom det finns i så små mängder behövs i storleksordningen 400 000 grapefrukter för att producera ett…

CRISPR-baserat snabbtest för Covid-19 läses av med mobiltelefon

Den pågående covid-19-pandemin orsakas av viruset SARS-CoV-2. För att minska spridningen av viruset och avlasta vården arbetar många forskare med att utveckla tester som snabbt kan avgöra om en person är smittad. Det hittills mest använda testet bygger på PCR-teknik som är ett precist verktyg – men i sammanhanget lite otympligt. Ett PCR-test måste utföras…

Svenskt företag satsar på gensaxen CRISPR/Cas9

I slutet av året startades ett nytt svenskt växtförädlingsföretag, SolEdits AB. Företaget harfokus på förädling av potatis och som förädlingsverktyg används den nobelprisbelönta gensaxen CRISPR/Cas9. Företaget ägs av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, Sveriges stärkelseproducenter och SLU Holding. Företaget har redan en färdig produkt, en potatis med förändrad stärkelsekvalitet som testats i fältförsök under flera år.…