Klonade djur

Fåret Dolly föddes 1996 och är nog det mest kända exemplet på ett klonat djur, men hon var inte först. Den första kloningen av ett djur genomfördes redan 1885 då Hans Adolf Eduard Driesch skakade ett embryo från sjöborre som bestod av två celler. De två cellerna separerade och utvecklades till varsin sjöborre.

Den förste forskare som lyckades klona ett djur från specialiserade kroppsceller var engelsmannen Sir John Gurdon. Gurdon plockade ut cellkärnor med dess DNA från celler i den afrikanska klogrodans tarmar. Han förde därefter in cellkärnorna i äggceller som saknade cellkärna och lät dem utvecklas till grodor. Tillsammans med den japanske stamcellsforskaren Shinya Yamanaka tilldelades Gurdon nobelpriset i fysiologi eller medicin 2012.

Klonade däggdjur

Dolly var det första däggdjuret som klonades via en mogen, specialiserad cell. Cellkärnor plockades ut från juverceller hos ett sex år gammalt får. De isolerade cellkärnorna, med sitt DNA, fördes in i obefruktade ägg som saknade cellkärna. Cellerna odlades några dagar och 29 tidiga embryon sattes in i livmodern hos tretton olika surrogattackor. Bara i ett fall lyckades det och 148 dagar efter det att embryot satts in föddes Dolly.

Schematisk bild över hur det klonade fåret Dolly kom till.
Illustration och copyright: Gunilla Elam

Sedan dess har många olika djur klonats från specialiserade celler. De första korna som klonades på detta sätt var Noto och Kaga. De föddes 1998 i Japan och dog 2008 respektive 2009. Den första katten, Copy Cat, föddes 2001. Några år senare fick CC som hon kallades, tre kattungar. Ett år senare föddes hästen Promotea. Den första hunden föddes 2005 och fick namnet Snuppy. Cellen som gav upphov till Snuppy hade isolerats från afganhunden Tais ena öra. Med celler från klonen Snuppy har ytterligare hundar fötts. Andra djur som klonats via specialiserade celler är till exempel gris, get, hjort, kamel och kanin.

Dolly och trillingarna. Foto: Roslin Institute.

Klona ditt favoritdjur

Det finns företag som erbjuder sig att klona ditt favoritdjur. Det USA-baserade företaget Replica farm har specialiserat sig på att klona tävlingshästar. Det kinesiska företaget Sinogene erbjuder kunder att bland annat klona sin katt, sin hund eller sin häst. Under 2018 skapade artisten Barbara Streisand rubriker då hon i en intervju berättade att två av hennes tre hundar var kloner av hennes döda hund Samantha.

Det är relativt komplicerad och kostsamt att klona djur. Av den anledningen finns det företag som erbjuder sina kunder att bevara celler från favoritdjuret tills dess det blivit enklare och billigare att klona.

Klona utrotninghotade djur

Det pågår forskning där man via bland annat kloning försöker återuppliva utdöda djur. I projekt Revive and restore försöker man till exempel återuppliva vandringsduvan. Den sista duvan, Martha, dog på ett zoo för drygt 100 år sedan. År 2009 klonade spanska forskare en typ av bergsget som dog ut 2000, men den klonade geten dog strax efter födseln. I Italien lyckades man 2001 att klona det utrotningshotade europeiska mufflonfåret. Cellkärnor från äggstocksceller från två mufflonfår som dött i ett viltreservat på Sardinien isolerades. Cellkärnorna fördes in i tomma äggceller från det domesticerade fåret som också blev surrogattackor. Även om cellkärnorna i de domesticerade fårens äggceller plockats bort, finns DNA från cellens energiproducenter, mitokondrierna, kvar. Det klonade fåret fick alltså kärn-DNA från ett mufflonfår och mitokondrie-DNA från ett domesticerat får.

Uppdaterad november 2020.

Referenser

Visa referenslista Dölj referenslista